Search This Website

17 April 2021

Complete Vaccine Guide: If you have or have been vaccinated against corona, these 22 questions and answers will clear up your doubts.

Complete Vaccine Guide: If you have or have been vaccinated against corona, these 22 questions and answers will clear up your doubts.


1. I have never been infected but have allergies.  Can I get vaccinated too?

 Ans: Yes, you can get vaccinated if you have a mild allergy, but first consult a local doctor if you notice any illness or serious side effects.

 2. What precautions do heart and diabetes patients need to take after getting vaccinated?

 Ans. No precautions are required for vaccination.  However, it should be applied once by asking a doctor.

 3. How effective are both vaccines on Covid's new strain?

 Ans. The vaccine is very effective, we are seeing that the severity of the virus in the vaccine taker seems to be negligible.

 4. What antibodies are formed after the first dose of vaccine?  And yes, how many are ineffective?

 Ans. Antibodies are formed from the first dose of the vaccine.  While after the second dose it is only gradually increased, which also boosts the immune system.

 5. When does the immune system increase after taking the second dose of the vaccine?

 Ans. Antibodies begin to form 2-3 weeks after the second dose.  If one is positive after 15 days of vaccination, the immune system is stronger and it recovers faster.

What to do if the corona develops after vaccination and between two doses? Find out the answer from Health Expert

What to do if infected between two doses

CLICK HERE TO READ NEWS REPORT

 6. I have tested positive, can I get vaccinated?

 Ans- You can get the vaccine 3-4 weeks after you have fully recovered.

 7. How many days a week is the vaccination going on in Gujarat?

 Ans- Vaccination will be given on all days from 1st April to 30th April, public holiday, also on Sundays.

 8. Are there any serious problems or side effects after getting the vaccine?

 Ans. General fever may occur after vaccination.  There is no need to worry.  So far no serious case has been registered.  Some also experience vomiting.  All of these show symptoms according to age.



સંપૂર્ણ માહિતી વિગતવાર ગુજરાતીમાં વાંચવા અહીં ક્લિક કરો. 


 9. I did not have fever and tingling in my limbs after taking the vaccine, so is the vaccine working?

 Ans- It is not necessary that fever should come after taking the vaccine or any symptom should appear.  Antibodies will form in each.

 10. How many corona vaccines are available in the state?  Can we get the vaccine of our choice?

 Ans. At present India has Covishield and Covacin available.  You must get the same vaccine that the vaccine center has.  No selection is allowed in this.

11. Is it necessary to get vaccinated?  What to do to apply?

 Ans. Vaccination is voluntary.  There are 3 different registration options.  Reach out to the center to get the vaccine by registering on the Covin or Health Bridge app.  Or you can go to another place and register onsite.  Vaccination will be given immediately whenever the slot is empty.  Third take the vaccine to the group with the help of staff.

 12. How many days interval should there be between the two doses of vaccine?

 Ans. The second dose should be taken 6-8 weeks after the first dose as prescribed by DCGI for Covishield.  While the second dose should be taken 28 days after the first dose of covacin.  It is very important to take both doses of the vaccine.

 13. What happens if the second dose is not taken or missed on time?

 Ans. If you forget or time goes by, take another dose sooner rather than later.  Because it will stop the virus from building up immunity in the body.  There is no point in taking the vaccine if you have not taken the second dose.

 14. Which of the two vaccines is better?

 Ans. Both vaccines are good.  One can be almost equally effective.  Vaccination is being done based on the dose available in the country.  Older people who are also suffering from other ailments are also effective and beneficial for you.

 15. Should both doses be from the same company's vaccine, or run separately?

 Ans- It will be beneficial only when a person needs to apply the same company dose.

 16. Children are not currently being vaccinated.  Will they also be vaccinated at some point?

 Ans. Children can be vaccinated when it is their turn.  Not being installed at the moment.  Currently, all of these vaccines are only available to people 18 and older.  Experiments on children are just beginning, they will be given when the time comes.  Children need to be vaccinated against other diseases according to their structure.  Some of these vaccines are also able to provide some protection against corona like MMR and flu.

 17. Can pregnant women be vaccinated?

 Ans. There is currently no safety list for pregnant women, which can only be proven after experiments.  So such women should not take it now.

 18. How long will antibodies remain after vaccination?

 Ans. There is no information about this yet.  Research is currently underway on how long the vaccine will be effective in the body.

 19. Why are cases of covid infection occurring even after taking both doses of vaccine?

 Ans. The infection is spread through the mouth and nose.  Even if you become covid positive, the serious effects of the disease will not be seen.

 20. Are the vaccines of any company other than these 2 coming in the market?  How much more effective would it be?

 Ans: Three more vaccines are coming in the market.  The vaccine is still in the trial phase.  If it passes this stage and the vaccine is approved by the Indian government, it will definitely be available in India.  The effectiveness of this vaccine can only be determined after a trial.

 21. Is it necessary to take the second dose from the center from which the first dose was taken?

 Ans. No, it is not necessary to take the second dose from the center where the first dose was taken.  The second dose of the vaccine should be taken before going to any health center and showing the identity card.

 22. When will I get the vaccine, if I am 43 years old?

 Ans: The vaccine is currently being given in the country along with front line workers and health workers to people above the age of 1 January 1977.  People under the age of 45 will be vaccinated in the fourth phase in June or July.

No comments:

Post a comment

Please Comment Your Questions, Queries or Suggestions